2023
Waarom een appartement kopen op plan interessant is
We zien meer en meer mensen die beslissen om een appartement of huis te kopen op plan. Deze nieuwe vorm van bouwen neemt enerzijds heel wat werk uit jouw handen, anderzijds ontzorgt het je ook als je op bepaalde problemen stoot bij de aankoop van vastgoed.
Wat is kopen op plan?
Kopen op plan wil zeggen dat je bij een projectontwikkelaar een woning of appartement koopt nog voor dit effectief gebouwd en/of afgewerkt is. Je koopt een nieuwbouw die er nog niet staat. Je koopt dus op basis van de bouwplannen.
Een woning of appartement op plan maakt vaak deel uit van een project met meerdere loten of woonunits. Zo heb je als koper meestal nog een ruime keuze om op basis van je persoonlijke behoeftes te kiezen voor één, twee of drie slaapkamers, met of zonder garage, met een leefterras, met een grote of kleine tuin …..
“Zie je dan enkel een bouwplan?“
Neen, aan de hand van 3D-visualisaties krijg je een goed beeld van hoe jouw toekomstige woning er zal uitzien. Deze visualisaties noemen we renders. Er zijn meestal wel 3D-beelden van de buitenkant van het gebouw beschikbaar. De foto’s van het interieur zijn eerder ter illustratie, want de afwerking kan je in veel gevallen zelf nog kiezen.
Heb je moeite met het interpreteren van de technische plannen? Geen zorgen, tijdens een afspraak op kantoor zal alles je uitgebreid uitgelegd worden.
Naast de bouwplannen en de 3D renders geven we ook nog een lastenboek mee waarin alle technische specificaties omtrent je woning / appartement zijn opgenomen.
We maken graag tijd voor jou om alles in detail te bekijken, zodat je achteraf tevreden bent met je investering.
De voordelen bij kopen op plan
Twijfel je nog of kopen op plan iets voor jou is? We sommen de voordelen op waarom kopen op plan interessant is.
Alles is nieuw
Wanneer je een nieuwbouwproject koopt is alles vanzelfsprekend nieuw. Je bent de eerste eigenaar en dat is op zich al een voordeel.
Inspraak in de afwerking naar eigen smaak
Verkies je een landelijke stijl of gaat de voorkeur uit naar een strak en modern interieur? Gezien je een woning of appartement koopt die nog gebouwd moet worden, heb je nog alle vrijheid om mee de inrichting van de woning te bepalen. Vaak is er een afwerkingsbudget voorzien voor de keuken, badkamer en wand- en vloertegels, binnendeuren, zodat je eigen accenten kan leggen in het interieur.
Zodra er een aantal woonunits verkocht zijn, starten de werken. Voor de overige woningen of appartementen moet de bouwpromotor of het bouwbedrijf verder op zoek gaan naar een koper. Weet wel dat hoe verder de bouwwerken gevorderd zijn, hoe minder inspraak je nog hebt in de afwerkingsfase.
Gegarandeerde prijs
Een nieuwe woonst is een grote hap uit je budget. Ga dus doordacht te werk. De stelregel is dat je maximaal 1/3 van je inkomen spendeert aan de huur, bouw of verbouwing van je woning.
“Weet je op voorhand de exacte kosten bij een verbouwing?” Vaak niet.
Voor wie een nieuwbouw op plan koopt, ligt het budget vast op voorhand. De prijs in de verkoopovereenkomst is de totaalprijs en deze kan en mag niet gewijzigd worden. Een eindfactuur met twee keer de afgesproken prijs is bijgevolg onmogelijk.
De prijs van de nieuwbouw omvat ineens alles wat je moet betalen voor de grond, de opbouw en de afwerking van de keuken, badkamer, enzovoort. Neem wel goed het contract door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Een gegarandeerde vaste prijs voor jouw droomappartement?
Dat vind je vandaag nog steeds bij Vastgoedgroep Degroote.
Gespreid betalen in schijven
Bij de aankoop op plan betaal je op voorhand niet de hele som: je betaalt in schijven. Is er een bepaalde fase in het bouwproces afgerond, dan ontvang je de factuur voor die werken. Je betaalt dus enkel voor de werken die effectief uitgevoerd zijn. In het lastenboek staat duidelijk omschreven wanneer je na welke werken een factuur zult ontvangen.
Eén aanspreekpunt
Als je koopt op plan, liggen de grote lijnen vast, maar je kan over heel wat zaken nog zelf beslissen zodat je woning bij je persoonlijke voorkeuren past. Als klant zit je dan samen met de bouwpromotor of projectleider afwerking om je voorkeuren te bespreken. Vervolgens kom je te weten met welke partners je promotor werkt en welk budget ze ter beschikking stellen voor het realiseren van je woondroom.
Het voordeel van een woning of appartement op plan? De werf- of projectleider volgt het volledige bouwproces op en begeleidt en adviseert je. Van de nodige vergunningsaanvragen tot de opvolging en de controle van de werken. Hij coördineert de werken en is de link tussen jou, de architect en de aannemers. Zodoende heb je één duidelijk aanspreekpunt bij wie je altijd terecht kan met vragen of bij problemen.
Zo kan jij als klant rustig achterover leunen, terwijl er aan jouw toekomst wordt gebouwd …
Gebouwd volgens de normen
Bij nieuwbouw gelden strikte regels en normen die de projectontwikkelaar verplicht moet naleven. Zo moeten nieuwbouwprojecten de opgelegde energienormen exact nakomen (zoals EPC, E-peil, K-peil, … ).
Goed voor je gemoedsrust én je portemonnee want strenge energienormen zorgen uiteindelijk voor een goedkopere energiefactuur.
De timing ligt vast op voorhand
Bij de aankoop van een nieuwbouw op plan ligt niet alleen je budget vast, maar is ook de timing van de oplevering op voorhand besproken.
Als koper van een nieuwbouwproject kan jij je extra laten beschermen door de wet Breyne. Het naleven van de opleveringstermijn is slechts één van de vele garanties die deze wet onderschrijft.
10 jaar (!) bescherming dankzij de Wet Breyne
Naast de minstens 1 jaar-bescherming van de eigenaar tegen verborgen gebreken na intrek in de woonst blijven de ontwikkelaar, de architect en de aannemer 10 jaar lang aansprakelijk voor ernstige gebreken die de stevigheid van het gebouw beïnvloeden.
Zo kan je zorgeloos kopen op plan.
Wat is de wet van Breyne?
De wet Breyne zorgt voor een betere bescherming voor de kopers van nog te bouwen woningen of woningen in aanbouw – de zogenaamde ‘sleutel-op-de-deur’ en bij ‘verkoop-op-plan’, bijvoorbeeld tegen de insolvabiliteit van de bouwpromotor.
Zo garandeert de wet Breyne dat aan de koper volledige, correcte en transparante informatie moet meegegeven worden en voorziet ze verschillende financiële garanties.
Het pand dat je koopt moet wel bestemd zijn voor huisvesting en gebouwd worden door één aannemer of bouwpromotor.
De wet houdt ook in dat je voor zo’n woning op plan een voorschot betaalt van maximaal 5% van de totaalprijs. Het resterende bedrag betaal je in schijven, naargelang de werken vorderen.
Er geldt een oplevering in twee fasen. Tussen de voorlopige en definitieve oplevering moet minimum één jaar zitten. De verkoper blijft gedurende tien jaar aansprakelijk voor verborgen gebreken.
Zijn er nadelen bij kopen op plan?
Je woning is niet meteen beschikbaar. Om te verhuizen of erin te gaan wonen zal je dus even moeten wachten. Dat brengt voor velen ineens dubbele kosten met zich mee. Je betaalt namelijk je huidige verblijfplaats én je begint je nieuwe aankoop ook al meteen in schijven af te betalen.
Wens je meer te personaliseren, dan stijgt je initiële koopprijs mee. Hou dus goed in het oog welke invloed je wensen hebben op het initiële budget om zeker te zijn dat je je eigen mogelijkheden niet overschrijdt.
Echter de vele voordelen wegen niet op tegen de beperkte nadelen.
Kopen op plan als interessante investering
Voor kopers is kopen op plan veelal een goede investering. Als je als koper goed je opties vergelijkt dan is je woning of appartement vaak al meer waard direct na oplevering.
Nieuwbouwappartementen doen het momenteel erg goed op de huurmarkt. Een nieuwbouwappartement zal vaker leiden tot een snelle verhuur met kwalitatieve huurders.
Van plan om een appartement aan de kust te kopen?
Neem contact op met onze vastgoedadviseurs. Zij helpen je graag verder bij kiezen van een appartement aan zee dat voor jou rendeert. In 8 stappen naar je nieuwe thuis.